Svobodní nebo Úsvit?

29. 01. 2014 2:00:00
Nedávné jmenování Kláry Samkové, jako volebního leadera do Evropských voleb za stranu Úsvit přímé demokracie, vyvolalo bouřlivé reakce Českého internetu. Z reakcích lze dobře vyčíst, že tím kdo by z jmenování Kláry Samkové, mohl v konečném důsledku profitovat, je Strana svobodných občanů. Rád bych se proto pozastavil nad tím, proč z mého pohledu je Strana svobodných občanů lepším řešením než Úsvit přímé demokracie.

Málo čím si mohl Úsvit přímé demokracie a především poslanec Tomio Okamura znepřátelit svůj klan bojovníku za přímou demokracii, jako jmenováním Kláry Samkové na post leadra do nadcházejících voleb do Europarlamentu.

Není příliš velkým tajemstvím, že Poslanec Tomio Okamura rád brnká na protiromskou strunu. Každý kdo hrál na kytaru ale ví, že takové brnknutí na strunu kytary a rozezvučení její sladké melodie není ničím jiným, než kmitání struny sem a tam. To co jde tam, musí jít i zpátky a přesně tak se vrací pomyslná protiromská rétorika Tomio Okamurovi v podobě reakcí na Kláru Samkovou.

Klára Samková je česká advokátka, bojovnice za lidská práva a bývalá členka ODS, či TOP 09. Proslula kauzami, ve kterých obhajovala mačetové útočníky z Nového Boru. Ve stejné kauze se dokonce neštítila i žalovat matku jednoho z poškozených. Proslula i trestním oznámením na kontroverzního rapera Řezníka, nebo rozhovorem poro týdeník Reflex o tom, jak by měli romové dostat vlastní stát. ZDE

Nedivím se proto voličům Úsvitu, kteří se cítí být právem podvedeni. Osobně dokážu Kláru Samkovou uznat z profesního hlediska. Pro její názory, které jsou hrubě v rozporu s mou filosofií, jí však uznat nedovedu a nebylo pro mě překvapením ani to, že jako já to vnímá i celá řada voličů Úsvitu přímé demokracie. Pravda, moje důvody proč je mi Klára Samková hrubě nesympatická jsou diametrálně rozdílné. Jde spíše o sledování vyšších principů, kdy obzvláště trestní oznámení na kontroverzního rapera řezníka vnímám jako snahu o omezení lidských práv svobodně se vyjadřovat.

To však nemění nic na tom, že v očích voličů Úsvitu přímé demokracie je Klára Samková nežádoucí a leckterému při pomyšlení na ní vyskakuje kopřivka. Okamurovo mávání pěstmi k rozvášněným davům a negativní rétorika na adresu politických přeběhlíků a turistů, jako zázrakem pro Kláru Samkovou neplatí! Pro Kláru Samkovou, která byla ještě do nedávna členem TOP 09 a co jiného, než neúspěch v této partaji a vidina teplého, dobře zaplaceného místečka v Europarlamentu mohlo být důvodem k dalšímu přeběhlictví?

Řada voličů Úsvitu pomalu začíná procitat a vnímat Okamurovu politiku dvojího metru. Konečně si začínají pokládat otázky, jak je možné, že Tomio Okamura jednou říká to a vzápětí platí něco jiného. Sen přímé demokracie se pomalu rozplývá.

Z reakcích voličů Úsvitu je však možné vyčíst ještě něco. Tím je to, že v konečném výsledku by z Okamurova přehmatu mohla profitovat Strana Svobodných Občanů

Pár komentářů z profilu Tomia Okamury na facebooku:

Nejen, že Samková je známa za svoje "názory" na romy, ale ještě před chvílí byla členkou TOP09 a její názory na EU jsou právě spíš jako názory TOP, všechno řešit větší a větší integrací a větší a větší ztrátou národní suverenity. Četl jsem, že Úsvit dokonce podporoval referendum o vysoupení z EU, tak jak za vás může kandidovat člověk jako ona ? Ve volbách do europarlamentu jste s ní naprosto nevolitelní a jak to tak vypadá, tak jediný skutečný odpor proti Bruselu je Strana Svobodných občanů. 10 lidem se to líbí.

Pane Okamuro, dekuji ze jste se rozhodl nominovat Kláru samkovou do Euro parlamentu... Je to chytrý politicky krok, jak si získat na stranu media. Teď můžete argumentovat tím, ze opravdu nejste extremista. Skoda jen ze to maximálně ukázalo míru vašeho populismu a ze vám jde jen o to vládnout, protože kdyby ste chtel dostat opravdu hodnotám které hlásáte, nikdy byste ji nominovat nemohl. Takze dekuji ze jste se zničil sám. V těchto volbách pravděpodobně podpořím svobodné občany... 6 lidem se to líb

Nejprve bych se rád pozastavil nad tím, kde voliči Úsvitu přímé demokracie přišli na to, že je Úsvit, či Tomio Okamura v pozici opozice Evropské Unie. Jeho postoj lze vyčíst z rozhovoru a kritice Václava Klause ZDE

Rozhovor je jasným důkazem toho, že jedinou volitelnou stranou, která se od samého počátku straní Evropské Unie jsou Svobodní. Tomio Okamura ani neví, že členství v Schengenském prostoru není závislé na Evropské unii(čímž si kritiku vystoupení v rozhovoru obhajuje) dokonce ani neví, že jeho bájné Švýcarsko je členem Schengenského prostoru a není členem EU. Ale kdo ví, možná si to po přečtení mého blogu uvědomí a zničehonic začne prosazovat vystoupení ČR z Evropské Unie. Konec konců volby do Evropského parlamentu se blíží a slibovat hory doly i s Horáky je pro Tomia Okamuru typické.

Svobodní mají narozdíl od Úsvitu ve svých řadách nemálo odborníků, kteří se problematikou Evropské Unie přímo zabývají.

Petr Mach předseda strany napsal knihu, Jak vystopit z EU.

Vítt Jedlička je předseda reformy.cz o.s a specialista na témata týkající se Evropské Unie

Martina Pánka šéfredaktora časopisu Laissez Faire

a mnoho dalších, kteří se nejprve poperou o přízeň voličů uvnitř strany, v nadcházejících primárkách.

Absence odborníků na Evropská témata uvnitř Úsvitu je tristní. Proto se Úsvit uchyluje k mediálně známým jménům, jako je právě Klára Samková. Třeba že je to v rozporu s tím co strana prosazuje a na jakých principech si zakládá a lákadlo v podobě přímé demokracie není ve volbách do Europarlamentu relevantním tématem.

Pokud chcete i nadále platit korunou Českou. Pokud vám skutečně vadí byrokracie a přerozdělování spojené s Evropskou unií, pak se logicky jeví Svobodní jako vhodnější volbou.

Autor: Zdeněk Zajíček | středa 29.1.2014 2:00 | karma článku: 22.44 | přečteno: 997x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 101 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 592 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436
Autor se zálibou o psychologii,filosofii,ekonomii a politologii

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...