"Fašisté" útočí média mlčí.

Nejsem z těch, kteří by měli kvanta času na to, být neustále připojený na mezinárodní zpravodajství a sledovat aktuality z ukrajinského prostředí. Česká mediální scéna je pro mne nestravitelná, jakýkoli západní plátek popisuje situaci nestranněji, proto si pro objektivní informace chodím k sousedům "za plot". Jak poznám chvíli, kdy se něco děje a kdy mám začít sledovat zahraniční kanály? Jsou to chvíle, kdy protiruské články na iDnes stagnují, nejsou tak četné, případně se věnují minoritním problémům např. zadržení zaměstnanců Červeného kříže, což pro větší senzaci český novinář pojmenuje "únos".

Dnešní ospalý den byl na české mediální scéně až nápadně tichý. A to ticho jako by křičelo. Literárně by se chtělo napsat, že tím tichem křičeli všichni zavraždění Ukrajinci, kteří beze zbraně vyšli proti vojákům Národní gardy. Že k něčemu takovému došlo, jsem dnes ráno mohl zatím jen tušit.
Obvyklý ranní rituál - prolétnout zprávy. Raději už o Ukrajině otevírám všechny po tom, co se mi stalo, že jsem u článku o nepodstatném obklíčení Mariupolu nalezl přílepek o vyšetřování vyvražděného Domu odborů v Oděsse. Závěr: mrtví uvnitř neuhořeli.

A tak jsem četl i méně podstatné zprávy o "únosu" zaměstnanců Červeného kříže, kteří byli v době vydání článku již několik hodin na svobodě a o tomto propuštění dávno psala zahraniční media. Ne však na iDnes, kde se tato informace objevila podstatně později. Divoký nadpis o "únosu" vyměněn nebyl.
V té době se mé tušení proměnilo v jistotu. Pokud se v antirusky zaměřených Čechách píše o nepodstatných událostech a ty jsou nafukovány až k prasknutí, muselo dojít k něčemu velkému. Něčemu, o čem se všude jinde píše, čeho je plný internet a co by každého zajímalo mnohem víc, než pár hodinové zadržení několika zdravotníků.
Proto jsem si zapnul liveleak a prohlédl si videa. Nestranná videa bez komentáře, bez emočního zabarvení, bez vzhledu "ukrajinistů", kteří žádný krok východních Ukrajinců požadujících federalizaci neopomenou svést na Putina a nabídnout patřičné dějinné souvislosti.
To, co jsem viděl, překonalo mé nejčernější představy. Nechám na posouzení každého z vás, zda je zadržení zdravotníků Červeného kříže důležitější téma, než to, co tato videa zachycují.
http://www.liveleak.com/view?i=b0c_1399671187
http://www.liveleak.com/view?i=4c1_1399657750
Po shlédnutí těchto videí se ptám. Kde je Karel Schwarzenberg, chrabrý ochránce lidských práv, který vyzývá současnou vládu, aby neměnila lidská práva za obchodní výhodu? Půjde Karel příkladem a nebude vyměňovat lidská práva za popularitu statusu prozápadního politika? V případě práv majdanovců, kteří zdaleka nebyli neozbrojeni jako východní Ukrajinci na videích výše, se Karel neváhal angažovat a adresně z nepokojů obviňovat Janukovyče. Nabídne to samé i nyní?
Dál se ptám. Kde je iDnes se svým zpravodajstvím založeným na poptávce a nabídce? Není větší poptávka po videích, která jsem postoval výše, než po článcích o "unesených" pracovnících Červeného kříže? Pokud ano a iDnes tyto informace přesto zamlčuje, pak si vědomě krátí zisk, chová se tedy netržně. Leda by příjem iDnesu z jiných zdrojů než z reklamy byl vyšší.
Anebo je to celé jinak. Možná v době, kdy každý, kdo pokládá tyto otázky a postuje podobná videa, je automaticky rusofil, komunista a placený agent Kremlu, si iDnes zkrátka nemůže dovolit objektivně informovat. Naším klamem tak končí svoboda.

Autor: | sobota 10.5.2014 15:02 | karma článku: 37,29 | přečteno: 2765x