Zrušme státní manželství a registrované partnerství

1. 02. 2014 16:35:06
S názory na homosexuální sňatky se poslední dobou v mém okolí rozthl pytel. Můj osobní názor na tuto problematiku, však zachází mnohem dál a pro leckoho může vyznít v konečném výsledku daleko extrémněji. Diskuze jak bývá pod mým blogem zvykem bude opět otevřená a vaše názory jedině uvítám.

Pokládal si někdo z vás otázku, co je manželství a jakou má manželství historii a co je účelem manželství?

Udělejme si nejprve malou cestu do historie:

Z dostupných pramenů zjistíme, že manželství bylo původně převzato z judaismu. V té době nemluvíme o manželství na úrovni monogamie, tak jak ho známe dnes a které bylo ovlivněno křesťanstvím, ale o soužití polygamie. Tento druh soužití byl výhodný pro obě strany. muž mohl dovádět s více ženami a zároveň měl povinnost se o ženy postarat a v dobách konání pogromů na židy, ženu ochránit, aby se jí nedostalo úhoně.

V Evropě vycházíme z aktualizované a modernější verze tohoto soužití, které se opírá o morálku křesťanskou. Kdy jeden muž vstupuje do svazku s jednou ženou. Vynechme teď úvahy nad tím, zdali to tak bylo od samého počátku křesťanství, nebo jestli došlo v tomto ohledu k postupnému vývoji. To pro nás není až tak důležité.

První poznatky o civilním manželství u nás sahá do dob Rakouska Uherska roku 1890. Do té doby bylo manželství uzavíráno zásadně před bohem a bylo pokládáno za svaté. Manželství civilní tedy ztrácí na významu duchovním a posiluje význam ekonomický

Registrované partnerství, umožňující soužití ve svazku dvou osob stejného pohlaví známe až od roku 2006. Postrádá zcela duchovní rovinu a jde čistě jen o soužití které upravuje právní a ekonomické podmínky mezi partnery.

Stát svými intervencemi a možností uzavřít civilní sňatek, nebo registrované partnerství degraduje význam slova manželství, popírá jeho princip a účel a zcela přetrhává duchovní vazby, které by měly být nedílnou součástí významu manželství.

Osobně bych rád viděl, kdybychom došli k závěru, že civilní sňatek a registrované partnerství nemá žádného významu. Pokud bude člověk řešit otázky dědictví, nechá sepsat patřičnou smlouvu u právníka a následně notářsky ověřit. Pokud bude chtít člověk řešit otázky příjmení je třeba mu tuto změnu bezpodmínečně umožnit. Pokud bude člověk řešit adopci dítěte je třeba aby soud rozhodl bezvýhradně ve prospěch dítěte. Na to nepotřebujeme civilní sňatky nebo zákony o registrovaném partnerství. Nehledě na to, že ani civilní manželství a homosexuální sňatky si nejsou právně rovny. Ještě v roce 2013 ručil člověk v manželském soužití za dluhy svého druha. V partnerství registrovaném tomu tak nebylo. Nutno dodat že tyto podmínky se dle mých informací v roce 2014 změnily.

Manželství by mělo být čistě soukromou záležitostí. Záležitostí církví! Jedině tak můžeme znovu dát slovům jako je rodina a manželství skutečný význam ! Nevidím problém v založení čistě homosexuální soukromé instituce, která by sezdávala homosexuální páry a která by se starala o všechny právní problémy s tím spjaté.

Častým protiargumentem na můj názor slýchám argumenty pseudohumanistů : ,, Bůh nás všechny miluje včetně homosexuálů" Promiňte ale to považuji za naprostou hloupost ! To jsou pěkně vykutálené argumenty, které pouze vytrhávají slova z kontextu. Homosexualita je v křesťanství a písmu nežádoucím elementem. Potom je třeba položit si otázku, o kterém bohu tito pseudohumanisté vlastně mluví?! O tom křesťanském asi sotva!

Pokud umožníme lidem svobodně mezi sebou uzavírat smlouvy, potom bude jediný význam manželství význam duchovní. O jeho podobě si bude rozhodovat církev a ne státní úředníci !

Autor: Zdeněk Zajíček | sobota 1.2.2014 16:35 | karma článku: 16.06 | přečteno: 1307x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.85 | Přečteno: 92 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.01 | Přečteno: 171 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 141 |
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436
Autor se zálibou o psychologii,filosofii,ekonomii a politologii

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...