Zdeněk Zajíček

Kyjevská okupace Krymského lidu aneb:"Nazývejme věci pravým jménem"

4. 03. 2014 15:57:13
Na aktuální téma, které označuji za Krymskou krizi byla sepsána celá řada kvalitních, nebo méně kvalitních blogů. Většina věcí byla vyřčena. Jedni se hádají o tom, zda tuto situaci přirovnat k roku 1938, nebo roku 1968 přitom opomijí rok 1939, kdy si po anexi Sovětského svazu Ukrajina vzala zpět západní část Polska. Přitom neváhala v nadhcázejících cca 10 letech vyvražďovat Polskou menšinu, Volyňské Čechy atp. Řádění Ukrajinců tehdy odneslo na 130 000 Poláků včetně žen a nemluvňat.. A těm, kteří se hrdě hlásí k jejich odkazu dnes zvesela tleskáme. A nebo ne ?

Tak za prvé:

Nemíním polemizovat nad tím, jestli byla akce Majdan uměle vyvolána a podporován někým z venčí, at už Evropskou unií, nebo USA. Osobně věřím, že na každém šprochu pravdy trochu. Takže klidně může být pravda že Americký diplomat záměrně podněcoval dav, aby co nejvíc lidí skončilo na náměstí, na kterém se vůbec demonstrovat nemělo. ( zdroj vido na youtube)

Nemíním polemizovat ani nad tím, jestli na majdanu demonstrovali Banderovci,Ustašovci, Klabzubova jedenáctka, nebo Rychlé šípy. Určitě se jednalo o mix různých skupin. Jak obyčejných Ukrajinců, tak podporovatelů Stephana Bandery. Je naprosto nepodstatné, kterých bylo více.

Nebudu ani polemizovat nad tím, jestli má člen jednotky Berkut v zájmu ochrany svého života, možnost použít zbraň, což se nám lidé šířící Rusofobní nálady snaží naznačit! A ano má, at si to tito "pravdoláskařští" prosťáčci vyřídí se svým vlastním deformovaným svědomím. Ano i člen jednotek Berkut má právo na život!

Nehodlám se tu ani rozepisovat nad tím, jak pokrytecky zní výhružky z úst představitelů USA , či Evropské unie o nevměšování se ! Lybie,Irák,Afghánistán,Sýrie,Mali,Somálsko.. To jsou kecy, které vzbuzují asi tolik sebereflexe, jako papoušek dlouhého Johna Silvera...

Ani nehodlám polemizovat nd tím, zda má z historického hlediska Rusko na Krymský poloostrov nárok. Role Nikity Chruščova, Tatarů atd je mně naprosto ukradená ( A ne, nemá!)

To vše, již bylo dostatečně probráno a na blogu jiných autorů zaznělo!

Já se pokusím na problém nahlédnout trošku z jiného úhlu. Budu se snažit postupovat konzistentně v rámci svého politického přesvědčení. Budu se snažit poukázat na to , jak je naše západní civilizace ve svých názorech nekonzistentní a jak to vše přechází v manipulaci médií.

Pojďme se tedy podívat do toho, co je opravdovou podstatou tohoto problému. Ptejme se vždy na onu akci, která vyvolává následné reakce. Vnímejme svět celistvě a nevytrhávejme věci z kontextu!

Krym není Ukrajina:

Na začátku toho všeho, je třeba aby si všichni co šíří Rusofobní nálady připustili, že Autonomní republika Krym není Ukrajina! Má vlastní vládu,hymnu a vlajku.
Pokud budem uvažovat konzistentně a všude aplikovat stejná práva a povinnosti, pak se v našem případě Autonomní republika Krym v ničem neodlišuje od Tibetu, nebo Čínské republiky !

Vnímáme snad Tibet, nebo Thajwan jako Čínskou lidovou republiku ?! Já teda rozhodně ne ! Vnímají snad naše média Tibet jako Čínu? V žádném případě! Snažíme se vyvíjet politický tlak na Čínu, aby skončila s okupací autonomního Tibetu, ale zároveň nikdo nevyvíjel stejný tlak, aby Ukrajina skončila s "okupací" autonomní republiky Krym)

Za vším hledej nedostatek demokracie a svobody:

Zde je ten zakopaný pes. V roce 1991 se konalo na území Krymu několik referend. V prvním rozhodli Krymští drtivou většinou o prohlášení území poloostrova autonomní republikou, vzhledem k tehdejšímu Sovětskému svazu.

Všichni ale víme, že tenkrát se události vyvíjely trošku jiným směrem a začlo docházet k postupnému rozpadu SSSR. Následovalo druhé referendum, kde 54% obyvatel Krymu rozhodlo o nezávislosti Ukrajiny na Sovětském svazu. S příslibem, že bude následovat referendum 3, ve kterém Krymští rozhodnou o naprosté nezávislosti nad Ukrajinou a ...?

(informace převzaty z matrix-2001)

A tady naše pohádka moji drazí končí.! Toto referendum, ve kterém by s největší pravděpodobností došlo k vzniku samostatného Krymského státu se nekonalo.

V tomto ohledu Ukrajina okupuje Krym stejně jako Čínská lidová republika Tibet! Ovšem chyba je jako vždy v tom, že byla lidem omezena svoboda a demokracie. Že ač bylo Krymským přislíbeno referendum o nezávislosti na Ukrajině, toto referendum se dle mých informací nekonalo ! Krymští byli v tomto ohledu podvedeni a jsou nuceni setrvávat v přidruženém stavu k Ukrajině!

Nazývejme věci konečně pravým jménem a sledujme příčiny problému nikoliv následky !

Ukrajina udělala chybu, že se uměle snažila udržovat vliv na Krymu a nenechala autonomní Krym uspořádat referendum o setrvání Krymu pod správou Ukrajiny ( Omezení svobody a demokracie lidí)

Janukovič udělal chybu, že nenechal rozhodovat o přistoupení k evropské unii v referendu a že se nesnažil demokraticky lidem vysvětlit, že EU není pro Ukrajinu v žádném případě výhoda ( Omezení svobody a demokracie lidí)

Prozatimní Ukrajinská vláda, na jejímž složení se podíleli demonstranti z majdanu( jde o nedemokratické složení, nemůže hrstka lidí z majdanu rozhodovat o budoucnosti 45 milionového národa) udělala chybu, kdy se snažila prosadit jazykový zákon( ten se snažili tlačit extrémisté z majdanu ergo nedemokratické síly) a největší chybu udělala že po prohlášení Krymské vlády, že Krym rozhodne v referendu o tom, zda setrvá v rámci Ukrajiny, nechala se slyšet, at na to krymští okamžitě zapomenou ( Opět nedemokratický a nesvobodný postup nevolené Ukrajinské vlády)

Závěrem bych rád dodal, že nejsem valným fanouškem referenda. Nicméně, referendum má mít v demokracii své místo a to při rozhodování o zásadních otázkách! Krymští mají právo na sebeurčení, stejně jako Tibet, stejně jako jsme to umožnili Kosovu, nebo Slovákům a co zásadnějšího může být, než právo na sebeurčení?


Nazývejme tedy věci pravým jménem a hledejme podstatu problému! ( nedostatek demokracie a svobody) nikoliv zástupné problémy!

Autor: Zdeněk Zajíček | karma: 31.99 | přečteno: 2108 ×
Poslední články autora