Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To rušení by mělo smysl, kdyby se rušily i všechny ostatní zákony. Ale dokud chceme mít zákon, že například krást se nemá, tak je užitečné jedním slovem definovat vztah k jiné osobě. Jako třeba zákoníkem práce definovaný pracovní poměr. Je to prostě zjednodušení, aby tisíce lidí nesepisovalo se zaměstnavatelem samostatné téměř stejné smlouvy. Stejně tak existuje pojem "pokrevný příbuzný" (otec, syn, matka, dcera děda) a pro tuto skupinu je rozumné definovat v určitých částech zákona společný přístup. A je pohodlné, když je možnost, aby si takový vztah k zákonu vytvořili i dva lidi, co jsou si jinak úplně cizí. Zatím jsou zvýhodněni, když jsou právě dva a právě opačného pohlaví. Teď si vlastně kdokoliv může nahlásit do evidence pohlaví, jaké sám chce, takže i 2 osoby ve skutečnosti stejného pohlaví mohou takhle obejít zákon. Narazí až když chtějí třetího. Uzavírat pro každou oblast (dědění, právo nevypovídat na osobu blízkou, právo na údaje o zdravotním stavu, svěření dětí do péče atd) extra smlouvu je otravné.

0 0
možnosti

Správně. A manželství uzavřené církvemi či jinými spolky přestaňme státem registrovat a nesmyslně zvýhodňovat.

2 1
možnosti
Foto

Lidé mají právo žít v takovém svazku a s tolika partnery s kolika se dobrovolně dohodnou. Nikomu jinému do toho nic není.

3 3
možnosti

Nikdo nikomu taky nebrání..

4 2
možnosti

;-D tohle vám ženský nikdy neodhlasujou a furt jich je o něco víc než chlapů ....

2 0
možnosti

Dočetl jsem to jen sem....Udělejme si nejprve malou cestu do historie:

Z dostupných pramenů zjistíme, že manželství bylo původně převzato z judaismu..........dál to smysl nemá, protože historie se Vás ani nedotkla. Institut manželství byl znám jak  v Mezopotámii, starém Egyptě, tak v antickém Řecku, Římě a starých asijských civilizací. :-)

Což zkráceně....Vaše premisa je nesprávná a od toho se odvíjí další:-)

13 1
možnosti

Dobrý den. Manželství samo o sobě je nesmírně komplexní věc. Lze na něj nahlížet z hlediska sociologie,filosofie,medicíny,práva,teologie atd.. Já jsem se snažil ukázat teoretický teologický vývoj manželství, ze kterého vycházela po staletí Evropa a to jakým způsobem narušuje jeho vnímání stát. Máte pravdu že inst. manželství existoval už před judaismem, nicméně snad až výjmečně kromě Římské Říše šlo  právě o uzavírání smluv mezi lidmi a lidové rituály. To až Římská Říše(Stát) jako první nastavovala určité právní podmínky manželství .. Děkuji za váš názor

0 0
možnosti

pane kolego, statni manzelstvi, vcetne soudobeho homosexualniho manzelstvi bylo vynalezeno osvicenci, jakobiny a marxisty, prave za ucelem zniceni rodiny a prave proti cirkvi a jejimu pojeti manzelstvi/rodiny od boha, jako splynuti muze a zeny v jednu bytost - jen tak mimochodem manzelstvi samo je instituce starsi nez judaismus a krestanstvi. nebudte naivni, ze by se soudoby stat, jehoz dlouhodobym cilem je rozvrat rodiny a obnoveni antickeho otrokarskeho radu vzdal sve svevolne pravomoci kohokoli ustanovit za "manzele" a kterekoliv manzelstvi zrusit. theoreticky mate sice pravdu, prakticky to stat nikdy nedovoli. tedy pokud nas neosviti zdravy rozum a zrusime tento stat, jakozto instituci zavedenou velkou francouzskou revoluci proti obcanum a nahradime ho jinym, statem pro obcany - i toto je ale nerealne v blizke i stredne vzdalene budoucnosti, dejinne procesy, jejich priciny a nasledky probihaji v ramci staleti az tisicileti. s pozdravem.

4 3
možnosti
Foto

Souhlasím. Akorát pokud je něco "nereálné" v blízké či středně vzdálené budoucnosti, tak to ještě neznamená, že bychom o to neměli usilovat.

2 0
možnosti

podle vaseho clanku polygamie byla neco zidovskeho, aby se nejak ochranili pred pogromy, ty tenkrat neexistovaly. Polyganmie byvala normalni prakticky vsude, jednak proto ze zeny se nedozivaly - naopak od dneska - vyssiho veku nezli muzi, a hodne jich umrelo pri porodu, nemluve o tom ze polovina deti se nedozila roku zivota, a i po tom kdyz jste mel 25 deti, mozna to jedno nebo dve dotahly do dospelosti. Proto cim vice zen, tim vice nadeje.

A HLAVNE - ti co produkovali jidlo, delali to primitivne, a vetsina lidi musela drit na poli, vcetne zen a deti (ty dokazaly prezit) cim vice zen, tim vice jidla a bohatstvi.

Nic netrva vecne ani laska k jedne slecne, a vse se vyviji. Dnes i ti co oficialne maji nejake nabozenstvi, jim svatba v kostele nic nerika. A tak je to statni manzelstvi tak nejak partnerstvi aby bylo jasno na co ma kdo narok, zvlaste az se budou rozvadet.

Svet se meni a my s nim

5 1
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Autor se zálibou o psychologii,filosofii,ekonomii a politologii

Seznam rubrik